Mijn Reisbrief Nº 5

Puerto del Rosario, (Fuerteventura, Canarias), Woensdag 10 Februari 1999

Beste vrienden en vriendinnen,

Ziezo, ik ben weer op reis. Gelukkig! Ik begon vast te roesten in La Gomera, en ik kreeg het gevoel dat ik niet meer kon reizen, niet meer kon "inpakken & wegwezen" met alles bij me. Ik zat al vanaf September in hetzelfde huis, het ideaal gelegen appartement waar ik in de vorige brieven over schreef. Daar heb ik mij het comfort gepermitteerd van een eigen telefoonaansluiting zodat ik urenlang op het Internet kon bijlezen. Niet alleen systematisch de wereldkranten, zoals over Pinochet, of over het proces tegen Windows, maar vaak ook kris-kras snuffelen en met de mooiste dingen thuiskomen. Zoals veel mensen met genoegen allerlei markten afstropen, zo heb ik dat met boeken. Snuffelen in boekhandels en bibliotheken deed ik al met plezier toen ik in de vijftiger jaren in Parijs woonde en de 'bouquenistes' ontdekte. Dat alles had ik lang gemist. In Chili was ik al blij als ik mijn e-mail kon ontvangen en versturen. Maar in San Sebastian de La Gomera heb ik er met volle teugen van genoten. In Mei is het hier voorbij. Ik moet dan mijn telefoonaansluiting opzeggen; het appartement wordt in September aan anderen verhuurd. In Cessenon kan ik verder surfen; daar heb ik een eigen lijn. Maar daarna? Als het ernaar uitziet –zoals nu—dat ik niet ononderbroken de herfst-winter-voorjaar periode op één plek kan blijven, dan kan ik mij moeilijk voor ieder kort verblijf een eigen telefoon permitteren; daarvoor zijn de aansluitkosten te hoog. 

In San Sebastian had ik mij de laatste twee maanden gestort in een project voor een zomercursus die ik samen met Ghislaine in La Gomera zou kunnen geven. Een workshop met zaken die wij vroeger samen deden: Beelddenken en Kleinschalige Marketing, maar nu met de bedoeling dat ook de know-how wordt overgedragen zodat de cursus zichzelf in Spanje kan verspreiden zoals ons project met Alexander en Patrick in Bratislava dat heeft gedaan sinds 1991. De cultuur van zo'n "Do It Yourself"-benadering is natuurlijk heel vreemd in een autoritair land met een "Father Knows Better"-cultuur. Er is een elite die het wel ziet zitten, maar het vergde ook veel uitleg van de onderliggende theorieën. Dat laatste is heilig in deze cultuur: De Theorie! Het kwam er op neer dat ik een programmavoorstel plus reader schreef van meer dan dertig bladzijden. Het boekje ligt nu bij een zorgvuldig gekozen groepje notabelen: De eerste fase van het netwerken bij autoriteiten.Ook dat project gaf mij --per slot-- het gevoel dat ik niet meer kon "reizen, inpakken & wegwezen". (De tekst van dat boekje staat op mijn homepage, samen met alle reisbrieven en andere verhalen. Zie onderaan de brief) 

Maar nu ben ik weer op reis, gelukkig! Niet dat vastroesten zit mij zozeer dwars, maar het gevoel dat ik mij weer los moet maken van waar ik aan gehecht ben geraakt. In weet nog met hoeveel moeite ik toentertijd al mijn spullen, inclusief het huis in Eindhoven, heb geliquideerd. Dat wil ik niet meer meemaken. Maar toch voorzie ik in Mei moeilijke momenten want ik heb, ondanks alles, toch een heleboel verzameld. 

En zo ben ik weer op reis en ik voel mij gelukkig. Ik zit op bed te schrijven in een pensionkamertje in Puerto del Rosario, de hoofdstad van Fuerteventura, het meest zuidoostelijk gelegen eiland van de Canarias, een kleine 100 km van de afrikaanse kust. La Gomera ligt vier honderd km verder van die kust. Het is Woensdag. Maandagmiddag vertrok ik uit La Gomera naar Tenerife om vandaar met de nachtboot van 1800 naar hier te komen. Ik heb bewust geen hut genomen en bracht de nacht dommelend door in een zaal vol slaapstoelen. Dat is het echte reizen; daarom had ik ook geen vliegtuig genomen.

Gistermorgen kwam ik hier om 0800 aan, huurde een auto en tufte om te beginnen eens lekker rond om poolshoogte te nemen. Het eiland is vele malen groter dan La Gomera maar veel vlakker, de hoogste heuvel is 800 meter. Er is ternauwernood groen. Het heeft een heel bijzondere bekoring door zijn naaktheid; alsof dit nog maar het skelet is en de rest nog moet komen. Alsof de vulcanische vorming nog maar net achter de rug is. Anders dan de andere eilanden, is dit nog niet door mensen omgevormd tot een soort tuin. 

Ik moet opnieuw wennen aan dit 'echte' reizen. Sinds Chili heb ik veel sedentair geleefd. Ik keek mijn ogen weer uit toen ik gisteren zo rondtufte. Langzamerhand besefte ik dat ik mijn ‘reisalertheid’ weer moest oppakken: een kamer zoeken voor de nacht, op verkenning gaan waar ik mijn eten kan kopen, me orienteren in een nieuwe stad, weer gesprekjes aanknopen 'op voet van vreemdeling'. Allemaal zaken die ik in San Sebastian en Cessenon heb afgeleerd. 

Ik kreeg meteen weer inspiratie voor reisbrieven. Dit is de eerste, maar ik heb ook al genoeg goede ideeën voor een spaanse en een franse en voor andere verhalen. Inderdaad, ik ben weer "op reis" en dat is goed.

Op verkenning hier in dit stadje kwam ik tot mijn verbazing een Unamuno museumtje tegen. Miguel de Unamuno is een bekend spaans filosoof die leefde van 1864 tot 1936, precies de generatie van mijn grootvader, om eens een gevoelsmatige tijdschaal te noemen. Maar hoezo een museumtje in Fuerteventura?

--"Ja", zei de mevrouw die er het toezicht hield, "weinig mensen kennen die periode van Unamuno"

--"Maar dan nog, waarom zetten zich hier mensen in voor zo'n project?"

--"U moet begrijpen dat wij een afgelegen eiland zijn en, anders dan de andere eilanden, hebben wij geen dominante groep toeristen die de cultuur bepalen. Wij zijn erg op elkaar aangewezen en maken samen onze cultuur. Er zijn hier kringen met een levendige belangstelling voor kunst of voor filosofie. Dit museum komt er uit voort".

Het bleek dat Unamuno hier in 1924 voor een paar maanden was verbannen. De Canarias waren bij de machthebbers een geliefd verbanningsoord. Ook in de tijd van Franco. Zowel voor dissidente intellectuelen als voor gewone misdadigers die, in dwangarbeid, o.a. wegen aanlegden.

Unamuno raakte verliefd op dit eiland en later, toen hij in Parijs woonde, schreef hij er over met nostalgie. Het museum is niet meer dan de reconstructie van het huis waar hij heeft gewoond: een soort ‘koloniale chic’, met lampetkannen en zo. Maar overal hangen nu teksten met feiten, feitjes en gedichten die een geschiedenis deden herleven. In 1924 wordt Unamuno bij decreet verbannen door de nieuwe dictator Primo de Rivera, die eerder het parlement had afgeschaft wegens teveel aan inspraak en te weinig respect voor de koning en andere machthebbers. Ook Unamuno wordt dat verweten. Hij wordt ontheven van zijn hoogleraarschap en van zijn rectoraat van de universiteit van Salamanca. Maar een dagbladdirekteur uit Parijs en de uitgever van zijn engelse vertalingen zetten zich in voor herstel. Zij bereiken niet meer dan een nieuw dictatoriaal decreet dat hem 'toestaat' naar het buitenland te vertrekken. Met een zeilboot, en verder met het nederlandse stoomschip 'Zeeland', komt hij via Cherbourg in Parijs terecht waar hij enkele jaren woont en o.a. een boek schrijft dat gewijd is aan zijn geliefde eiland Fuerteventura.

Toen in 1930 de dictatuur van Primo de Rivera viel, mocht hij weer hoogleraar zijn. Later ook nog even rector, maar al vlug werd hem dat weer afgepakt. Ook de nieuwe regering had geen behoefte aan filosofische analyses van haar daden. Bij het uitbreken van de burgeroorlog krijgt hij zijn functies terug, maar Franco pakt hem weer alles af. Voor hij kan uitwijken naar Frankrijk, zoals zoveel intellectuelen, overlijdt hij op 31 december 1936.

Hier gaat niet alles van een leien dakje. Het weer valt tegen. De zon komt haast niet door. Echt even doorwarmen overdag is er niet bij. Ik zit kou te lijden; erger dan tot nu toe op La Gomera. De mensen hier zeggen dat ze nog nooit zoveel bewolkte dagen achter elkaar hebben gehad in dit seizoen. Ik heb net met Ignacio op La Gomera gebeld: Daar is het volkomen normaal voor het seizoen. Iedere dag gewoon zon! Ik heb dus pech met de keuze van deze weken. Mijn oorspronkelijke vraag of ik hier een vluchtoord kan vinden voor de koudste weken van het seizoen --als een alternatief voor Chili of Zuid-Afrika-- wordt doorkruist door dit 'incidentele' koude weer. Maar met zulke kleine systematische verschillen, en zulke grote 'incidentele', moet ik het als alternatief toch opgeven. Het goede microklimaat, zoals dat van de plek waar ik op La Gomera woon, is dan kennelijk de belangrijkste factor. Nu nog afwachten en meemaken hoe het warmer worden in het voorjaar zich ontwikkelt. Dan kan ik mijn beslissing voor de volgende winter nemen. Óf het weer proberen uit te zingen op La Gomera áls ik er weer zo'n gunstige plek kan krijgen, óf er voor twee of drie maanden tussenuit knijpen en op zoek gaan naar een plek met een dóór en dóór warme mediterrane zomer. Dat is toch mijn ideaal. Ik hou jullie op de hoogte

Hartelijke Groet,    Gérard



© 1999 G.H.A. van Eyk, escritor itinerante.