bibliografie van de nederlandse teksten update: 08/06/2015
inhoudsopgave:
<<<<<<biblio<<<<<<
  1. Mijn Reisbrieven
  2. Nederlandse Verhalen, sommige een beetje autobiografisch
  3. Teksten uit Zuid-Afrika (Nederlands)
  4. Andere nederlandse teksten
  5. Andermans verhalen
  6. Dagboeken en autobiografische verhalen
  7. Diversen
  8. Niet-html teksten
mijn reisbrieven
Mijn Reisbrief Nº 1, Arica (Chili), 4 april 1998
Lakerstraat 23 verkocht en Parijs te koop, de illusies van mijn tweede leeftijd. De onbeschaamde minachting voor de overwonnen partij, het blinde triomfalisme rondom Pinochet. Ik kijk naar deze 'door god gegeven' structuur met verwonderde noordeuropese ogen.
Mijn Reisbrief Nº 2, Arica (Chili), 20 april 1998
Ontmoeting met de plantsoenarbeiders aan het strand waarvan er een -nadat hij pas op hogere leeftijd had leren lezen- nu uitsluitend de bijbel las. En Pinochet bereidt zich voor senator voor het leven te zijn.
Mijn Reisbrief Nº 3, San Sebastián de La Gomera, 13 september 1998
Ontmoeting met reisgenoot van mijn leeftijd -dacht ik- die ook de nacht dommelend doorbrengt op het vliegveld. Hij blijkt 53 te zijn. En van Prades herinner ik mij de perziken expert. En in Spanje draaien leden van de vorige regering in de gevangenis voor hun aandeel in de smerige oorlog. Democratie is moeilijk voor een volk dat gewend is de overwonnene triomfalistisch in de grond te stampen.
Mijn Reisbrief Nº 4, San Sebastián de La Gomera, 3 december 1998
Een fout over 2000 al of niet schrikkeljaar, maar 1999 is niet het laatste jaar van de eeuw. Naar Chili gaan is te riskant en ik probeer nog een keer te overwinteren op La Gomera of elders op de Canarias. Kort na de vijf en twintigste verjaardag van de val van Allende wordt Pinochet gevangen genomen in Londen. De sessie in het Hogerhuis was als een laatste acte van een griekse tragedie.
Mijn Reisbrief Nº 5, Puerto del Rosario, Fuerteventura, 10 februari 1999
Voorbereiding van de workshop van Augustus 1999: La Propuesta. Gelukkig weer op reis. Reizen met de nachtboot. Ik heb meteen weer zin in reisbrieven. Beschrijving van Fuerteventura. Het intieme museumtje over Unamuno. Het ontroert mij en ik schrijf over de verbanning van Unamuno, maar de kern van mijn emotie komt pas in de franse reisbrief No 5 als ik het thema opnieuw oppak.
Mijn Reisbrief Nº 6, El Cotillo, Fuertevantura, 13 februari 1999
Meer over Unamuno en naar aanleiding van het museumtje, maar de kern vind ik niet. Een gevoelig gesprek met een señora van toerismebureau over het toeslaan van de marketing en de vooruitgang op haar eiland. De gebroken pols.
Mijn Reisbrief Nº 7, Parijs, 24 september 1999
Parijs, op doorreis vanuit het Béziers. Droom wat weg over mijn tussenstop in Barcelona waar ik ook meteen begon te schrijven, en de maanden daarvoor, in Cessenon, niets. Ik stel mij er vragen over, ik confronteer mij, maar de bodem bereik ik niet. Het enige wat gedurfd moet worden is je nek uitsteken in de eenzaamheid van je werkkamer, zegt Adriaan Van Dis ervan. Pats, die zit!
Mijn Reisbrief Nº 8, San Sebastián de La Gomera, 5 december 1999
Een pittig karwei achter de rug: Een spaanse documentatie van bijna 200 pagina's, werkboeken enz voor de tweede workshop als vervolg op die van Augustus. Nieuwjaarsbrief. Schrijf enthousiast over Grass, Mein Jahrhundert. En over Agacincki die ik in Frankrijk had gelezen: de deelname van de vrouwen aan alle bestuursorganen moet 50% zijn: "niet meer, niet minder", is haar betoog, een kwestie van samen verantwoording dragen.
Mijn Reisbrief Nº 9, Yzerfontein, Zuid-Afrika, 28 januari 2000
Reconciliation is het sleutelwoord in de fragiele democratie van ZA. Ik zuig alle lokale informatie op. Alles is nieuw en spannend. Ik lees alle kranten.
Mijn Reisbrief Nº 10, Yzerfontein Zuid-Afrika, 9 februari 2000
Vertel nu pas over mijn reis, mijn aankomst, mijn verkenningen. Over wonen in Yzerfontein. Het isolement. Als non-buyer in deze bonanza, ben ik ook een non-person. Geduld hebben.
Mijn Reisbrief Nº 11, San Sebastián de La Gomera, 13 Mei 2000
Ik lees Reich-Ranicki, Mein Leben. Ik vergelijk het met Grass. Beide boeken zijn waarschuwingen voor het nieuwe onderscheid tussen Über- en Untermenschen. Zo begint het. Sluipend.
Mijn Reisbrief Nº 12, Montpellier, 2 Juli 2000
Na de diepgravende vorige brief is deze 'lichtvoetig genieten' van Montpellier, muziekstad, cultuurstad en slenterstad. Ik introduceer de pun-uitdrukking refugié pollutique.
Mijn Reisbrief Nº 13, San Sebastián de La Gomera, 17 september 2000
De benzineblokkade in Frankrijk maak ik nog net mee. De reis naar La Gomera, deels liftend. Verschillende boeiende ontmoetingen gedurende een reis die niet van een leien dakje gaat. Terugblik op Cessenon en het boek van Geert Mak, De eeuw van mijn vader. Een ontmoeting met klasgenoot uit 1945-1947, een klas waarvan ik nooit, nooit meer iemand had ontmoet.
Mijn Reisbrief Nº 14, tevens Nieuwjaarsbrief 2001. San Sebastián de La Gomera, 3 december 2000
Een korte terugblik over het jaar 2000. Rest-franquisme in Spanje
Mijn Reisbrief Nº 15, Perth (West-Australië), zondag 4 maart 2001
Mijn 24 uur in Wongan Hill Hospital, iets over Perth, mijn étage-genoten en Australië geo-politiek gezien.
Mijn Reisbrief Nº 16, 's Gravenhage, vrijdag 28 september 2001
Op doorreis in Den Haag, kijk ik terug op mijn twee mediterrane zomers van dit jaar: Perth en Cessenon. Ik reisde via druilerig Parijs waar ik in mijn oude 'quartier' wandelde en een verfrissend staaltje Franse bureaucratie meemaakte.
Mijn Reisbrief Nº 17, tevens Nieuwjaarsbrief 2002. San Sebastián de La Gomera, 6 december 2001
Poging tot "2001 op een A-viertje". Uit de actualiteit vertaalprojecten die tot boeiende discussie aanleiding geven. Het paspoort ligt nog in Madrid, daarom nog geen nieuws over mijn winterbestemming.
Mijn Reisbrief Nº 18, tevens Nieuwjaarsbrief 2003. San Sebastián de La Gomera, woensdag 11 december 2002
De brief heeft, net als het afgelopen jaar een groot nostalgiegehalte met plannen om in Nieuw-Zeeland vrienden van bijna 60 jaar terug te ontmoeten. Maar ook verslag van het afgelopen jaar, met als topevenement een historische optocht uit 1542 in Brussel.
Mijn Reisbrief Nº 19, tevens Nieuwjaarsbrief 2004. San Sebastián de La Gomera, donderdag 4 december 2003
Met mijn Nieuw-Zeeland ervaringen in a nutshell en een beschrijving van het gebruikelijke trekvogelcircuit als zichtbaar deel. Het spiritueel-filosofische thema-van-het-jaar was eenzaamheid, waarover aan het eind een fiction samenvatting verschijnt.
Mijn Reisbrief Nº 20, tevens Nieuwjaarsbrief 2005. San Sebastián de La Gomera, maandag 27 december 2004.
Ik beschrijf 'mes petites joies, mes grands amours van 2004. Uit nieuwsgierigheid ging ik naar de Kalahari-woestijn, naar Upington, wegens de wijn uit de de woestijn, en ik ontmoette er echte mensen. Mes grands amours ontmoette ik echter in de zomer in Frankrijk. In de herfst vierde ik mijn 75ste met een Gregoriaans koor dat iedereen is bijgebleven.
Mijn Reisbrief Nº 21, tevens Nieuwjaarsbrief 2006. San Sebastián de La Gomera, woensdag 10 januari 2006
Het werkelijke doel van deze brief ontmasker ik als 'laten merken dat jij en ik er nog zijn'. De winterreis ging naar Iquique waar ik onmiddellijk werd opgenomen in een kring van vrienden. In de zomer maak ik een escapade naar NL voor de 65ste verjaardag van Ghislaine. In november ben ik opnieuw in NL voor de begrafenis van Carla waarmee ik twintig jaar lief en leed had gedeeld. 'It's the road, not the pub' is het hernieuwde inzicht, want als we bij de pub zijn is het voorbij.
Mijn Reisbrief Nº 22, tevens Nieuwjaarsbrief 2007. San Sebastián de La Gomera, 25 december 2006
Ik schrijf deze brief met Kerstmis en kijk terug op de reis naar Venezuela als afwisseling van het a-typische Chili. Door gelukkige toevalligheden krijg ik een goed inzicht in weinig bekende details van het Chavez-politiek. Helaas moet ik vluchten naar Isla Margarita wegens vergiftiging door dieseldampen die mijn geheugen aantastten. Het herstelt langzaam, en ik vind troost in de gedachte dat 'geluk bestaat uit een goede gezondheid en een slecht geheugen'.
Mijn Reisbrief Nº 23, tevens Nieuwjaarsbrief 2008. San Sebastián de La Gomera, 12 januari 2008
Het jaar 2007 begon met een verblijf in Geraldton, een stadje ten Noorden van Perth in West-Australië. Daar had ik een confronterend verblijf een tehuis voor ouden van dagen. Het was een schok om zoveel uitgebluste leeftijdsgenoten mee te maken: Onnodig. Het was zelf-mutilatie door excessieve 'verdiende rust'. Terugkomend in Europa hadden de kinderen een wandelvakantie in de buurt van Cessenon georganiseerd. Later maakte ik met Ghislaine uitstappen naar Istanbul en Valencia. Ik zie dat ik meer filosofisch werk ga lezen. Politiek vind ik steeds meer 'schon dagewesen.
Mijn Reisbrief Nº 24, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, 6 februari 2008
Dit is de eerste van een serie reisbrieven uit Chili. In de stad staan bordjes voor het geval dat er een tsunami komt, want aardbevingen zijn heel gebruikelijk. Meteen de eerste week hadden we er een van 6,3 op de schaal van Richter. Ook mijn fascinatie met 'vertikale zon' komt aan de orde.
Mijn Reisbrief Nº 25, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, 14 februari 2008
In de tweede reisbrief uit Iquique geef ik een beschrijving van de stranden.
Mijn Reisbrief Nº 26, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, 22 februari 2008
Ik maak de beschrijving van het strand af, en wijd uit over geoglifos, tekens die in de woestijn --vermoedelijk-- route aangaven, maar wellicht ook sacrale betekenis hadden.
Mijn Reisbrief Nº 27, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 29 Februari 2008
Deze brief is helemaal gewijd aan eten in Iquique
Mijn Reisbrief Nº 28, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 7 Maart 2008
Een beschrijving van de haven van Iquique, maar ik vermeld ook dat ik mijn spieren, die door de griep danig zijn verzwakt, probeer bij te brengen dat ik met Pasen de Paasberg van 700 meter wil beklimmen.
Mijn Reisbrief Nº 29, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 14 Maart 2008
Carnaval in Iquique.
Mijn Reisbrief Nº 30, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 21 Maart 2008
Ik bezoek de digitale klok op de helling van Cerro Esmeralda. Ik leer opnieuw 'pittig' wandelen want ik wil aan het paasritueel meedoen.
Mijn Reisbrief Nº 31, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 28 Maart 2008
Ik rapporteer de succesvolle beklimming van Cerro Esmeralda en de sensasionele afdaling. Ik ontmoet de beheerder van de digitale klok, Ricardo. Bovenop de berg zie ik voor het eerst weer een normale zonsopgang.
Mijn Reisbrief Nº 32, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 4 April 2008
Over enkele typische architectonische details van de de oude huizen, de mirador en de tragasol. Ik beschrijf en economische Hinterland van Iquique.
Mijn Reisbrief Nº 33, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 11 April 2008
Familiepicknic in de woestijn en een bezoek aan verlaten salpetermijnen.
Mijn Reisbrief Nº 34, Iquique (Chili), Hostal Obisbo Labbe, Vrijdag 18 April 2008
Excursie naar geoglifos, de raadselachtige bergtekeningen die van veraf kunnen worden gezien en die stammen uit de Pre-Inca-tijd.
Mijn Reisbrief Nº 35, Santiago de La Gomera, Zondag 25 Mei 2008
Toegift vanuit Europa over de laatste excursies naar vernietigingskampen voor homosexuelen en zigeuners van eerdere dictaturen, met als toegift mijn aankomst in regenachtig Cazand op Koninginnedag.
Mijn Reisbrief Nº 36, tevens Nieuwjaarsbrief 2009. San Sebastián de La Gomera, 24 December 2008
Verslag over het hersteljaar van de griep en over het plotseling overlijden van mijn broer.
terug naar inhoudsopgave
nederlandse verhalen, sommige een beetje autobiografisch
Rudyard Kipling, 1998
"Ik geloof dat ik een moeilijke jeugd heb gehad, maar gelukkig heeft niemand zich daar zorgen over gemaakt, ik ook niet. Wat weet je van de jeugd als je jong bent....." Volgens de moderne pedagogen zou ik een onherstelbaar trauma moeten hebben .. Nee, niet dat ik weet.
Vier, vier, vier en veertig, San Sebastián de La Gomera, 13 maart 1999
Een intensieve oorlogsherinnering van 04-04-'44 die telkens na elf jaar, een maand en een dag heb gefêteerd. Het jaar 2000 heeft de fraaiheid van deze merkwaardige rekenkundige reeks onderbroken. Reden om mijn geheim te onthullen.
Mijn TIA op bezoek, San Sebastián de La Gomera, 25 maart 1999
"Tia is het spaans voor tante (....) het was een transient ischemic attack, maar dat wist ik pas toen alles ruimschoots voorbij was". Pas na weken kon ik het opschrijven. "Nu heb ik waardevolle bagage gekregen voor de rest van mijn reis. Gewichtsloze bagage".
Tussenstop Barcelona, Cessenon sur Orb, Frankrijk, juni 1999
"Ik kom van een eilandje in de Atlantische Oceaan (....) Ik plof neer in Barcelona ... Ik ben op weg naar Béziers ...." Dit is de scene voor een paar dagen street observer zijn. Ik was er dertig jaar geleden vaker; als druk zakenman, maar ook als vakantieganger met mijn kinderen van hooguit tien jaar. Ik wandel, ik kijk, ik lees over de oorlog in Kosovo, ik schrijf.
Ooggetuige van de 20ste eeuw, San Sebastián de La Gomera, 3 januari 2000
Wat ik weet van het leven in die eeuw uit de familieverhalen, buiten de schoolse kennis? Het wordt een hommage aan mijn vader die de eerste beelden van deze eeuw in mij vormde. Toen ik ouder werd keek ik hoe hij omging met de wereldgebeurtenissen en probeer nu na te voelen hoe hij dat beleefd moet hebben, want spreken daarover deed hij ternauwernood.
Het Kado, vertaling van El Regalo (1998), Eindhoven 29 april 2000
"Ze hebben mij een verjaardagskado gegeven. Ik zou blij moeten zijn, maar ik ben het niet...."
Mijn eigen tuin, San Sebastián de La Gomera, 1 october 2000
Een dromerige jeugdherinnering op een winteravond als het buiten begint te sneeuwen.
Het Lawaai, San Sebastián de La Gomera, 7 november 2000
Een vertelling. Er was een vreemd lawaai geweest die nacht ...
Opstellen schrijven, Cessenon sur Orb, 18 september 2001
Ik schreef in die zomer 50 weggooi-opstellen op Frans schoolkindertjesschrijfpapier. De opstellen zijn verdwenen, maar het bracht mijn lagere-schoolherinneringen op gang.
terug naar inhoudsopgave
teksten uit zuid-afrika
Old Soldiers Never Die, een portret, Yzerfontein, 27 februari 2000
".... ik ben van een soldatenfamilie. Mijn grootvader vocht in de Boerenoorlog. Mijn vader in de eerste wereldoorlog en later ook nog in de tweede. Ik alleen in de tweede: Noord-Afrika, Italië en lang voor El Alamein in Abesinië tegen de Italianen" Een vrijbuiter met behoefte aan gezag en strenge regels. Ook op dat punt is hij een doe-het-zelver. Het werkt!
Jacobus De Vries Van Niekerk, een portret, Van Rhijnsdorp, 15 maart 2000
Het 300 km lange zandpad, eens de weg waar de Boeren met hun ossewagens Het Beloofde Land zochten zie ik een goed verzorgd, eenzaam, kerkhofje. Geen boerderij te zien in de verre omtrek. Toch stopt er opeens een 'bakkie': "Ja, ja, het is ons kerkhof, mijn overgrootvader, mijn moeder, allemaal familie ....." En zo ontmoet ik Jacobus De Vries en ik hoor de 'kleine' geschiedenissen van deze afgelegen boerderij.
Johan Minnaar, een portret, Ceres, 17 maart 2000
Ik neem een lifter mee. Een oude blanke man. Onderkomen en met een klagerig verhaal dat mij argwanend maakt. Enkele dagen later kom ik terug in de streek en zie hem weer staan. Ik neem hem mee. Hij is een heel ander mens en heeft zijn fierheid hervonden. Wat was er gebeurd? Wat is de werkelijke levensgeschiedenis van deze van 'goede komaf'?
Johan Van Zyl, een portret, Ceres, 17 maart 2000
"Rooibosthee en Amandelen", had er aan de kant van de weg gestaan. Nieuwsgierig was ik de oprijlaan ingereden. Zo ontmoette ik Johan Van Zyl. Een boer in hart en nieren die mij scherp verhoorde over mijn christelijkheid. Hij had eerder een transportbedrijf in Johannesburg opgebouwd. Pas toen zijn vader dood was, begon hij een boerderij. Waarom?
Enrico Merli, een portret, Yzerfontein, 18 maart 2000
Het begon met een bordje langs de weg: "Wine & Olive Farm". Toen een prachtige oprijlaan met aan beide zijden een dubbele rij eucalyptusbomen. "Ja, ik ben eerste generatie Italiaan. Mijn vader kwam hier als jonge man, hij vond werk als vrachtautochauffeur. Het woord 'liefdevol' schoot mij te binnen. Hij was het type manager-ondernemer dat zijn idee koestert en geduldig verzorgt. Geen patriarch die alles regelt.
Evert Potma, een portret, Yzerfontein, 27 maart 2000
"Ik ben een eerste generatie Nederlander, een Fries, ik ben koppig", zei hij al na vijf minuten, maar het zou weken van intensief contact duren voor ik opeens de flits van verlichting kreeg: "Ah, dàt ben jij!".
Dan vallen de brokstukken samen en kan ik het hele "portret" zien. Veelzijdig, avontuurlijk, verlegen soms en zò idealistisch dat hij zijn tijd soms nèt te ver vooruit is. Hij was ook gedreven door een intensieve religieuze ervaring: Hij had de God van Abraham, Isaac en Jacob ontmoet die hem een opdracht hadden gegeven waar hij zich helemaal voor inzette en zelfs zijn betonbedrijf verloor. Maar nederig en geduldig, soms ook taai of verlegen, zet hij door. Inderdaad adembenemend als je dat tot je laat doordringen.
Vader Trommelin, portret van weerloze rebel, Pofadder, 10 maart 2002
"Ze hebben de fout gemaakt het apartheid te noemen, want nu die naam weg is, denken ze dat er geen apartheid meer is. Maar ze is er nòg; ze is er altijd geweest. De rijken worden rijker en de armen armer, dat is de ware apartheid!!".
De relatie tussen boeren en landarbeiders kende hij al uit zijn jeugd in Zevenbergse Hoek. Het maakte hem bij de kleurlingen niet geliefd dat hij niet alle schuld op de 'kleurapartheid' schoof. De blanken waardeerden hem er ook niet om. In 1950 op deze eenzame missiepost gezet; zijn eerste en meteen zijn laatste. Nu 82 jaar.
Een tocht naar de roots van het Afrikaans met Daniël, Yzerfontein, 8 april 2000
"In het taalmuseum zien wij de originele boekerij van Pannevis de vooruitstrevende onderwijzer die de eerste hogere school stichtte. Zichtbaar ontroerd laat Daniël zijn hand over de ruggen van de boeken glijden".
"Dit moet mijn grootmoeder net zo gezien hebben. Zij woonde in haar schooljaren bij Pannevis in huis. Zò leerde zij de wereld van de boeken kennen waar ze mij als kind van vertelde"
Eerder had hij mij vanaf een heuvel het hele landschap laten zien waar de geboorte van het Afrikaans zich had afgespeeld. Daar is de plaas van mijn grootmoeder, daar was de school van Pannevis, daar was de kerk van dominee Murray die een grote rol speelde in het kerkelijk gebruik van dit nieuwe Afrikaans. Daar woonden de Hugenoten. Wij waren op elkaar aangewezen....... Het is een portret van de roots van Daniël èn van het Afrikaans geworden.
Zwarte wijnboeren, empowerment in de wijnstreek, Yzerfontein, 10 februari 2000
Twee projecten waar de blanke bezitters aarzelend hun hand uitsteken om kennis, bezit en onafhanklijkheid over te dragen. Ontroerend, stuitend en soms 'mission impossible'. Het is een analyse in verhalende vorm van deze cases in de contekst van het Zuid-Afrika van dat moment.
Curieuze Afrikaanse Woorden, Stellenbosch, Yzerfontein, 20 maart 2000
Een dozijn of meer woorden die mij opvielen. "Kuieren" is wandelen, stappen. Het moderne 'trekking', maar zeker niet te verbinden met lui-slenteren. Wat is "vrot"? Wat moet je doen als je het bordje "snelstrik voor" langs de autoweg ziet staan?
Afrikaans, een oorlogsverslag, Yzerfontein, 24 maart 2000
"Op de engelse praatzender hoor je nooit een woord Afrikaans. Op de afrikaanse praatzender worden regelmatig gasten en opbellers in het engels te woord gestaan". Is Engels nu de dominante taal? Is het juist, (of zelfs 'economisch') uitsluitend engels in de gerechtshoven te gebruiken? Moet Afrikaans worden verdedigd om zijn historische rechten of ontdekken we, net als de eerste TV zender die helemaal engelstalig werd als 'straf' voor de taal van de apartheid, dat de grootste koopkracht bij de Afrikaanssprekenden ligt? Afrikaans is niet alleen de taal van de blanke protestanten; voor veel velkleuren is het de eerste taal of moedertaal. Dit is een verslag van de toestand van de strijd aan de hand van actuele waarnemingen: sappige, verbouwererende en hilarische. De historisch-ordelijke staat in "Een tocht naar de roots van het Afrikaans met Daniël".
Afrikaanse verzetspoëzie, Yzerfontein, 10 april 2000
Ik kan beide gedichten niet lezen zonder de rilling te voelen van de diepe kwaadheid over zoveel onrecht. Het eerst is in het moderne Kaaps-Afrikaans. Het andere is Standaard Afrikaans.
Traditionele gerechten in Stellenbosch, Stellenbosch, Rosenview, 31 januari 2000
Twee recepten en enkele namen van andere traditionele recepten uit Stellenbosch overgenomen uit het kookboek van het Gastehuis Rosenview waar ik toen logeerde.
terug naar inhoudsopgave
andere nederlandse teksten
De Balkan, een europese verantwoordelijkheid, Yzerfontein (ZA), 31 januari 2000
Enkele overwegingen over een politiek-compleet Europa. Niet alleen een clubje rijke landen met rooms-katholieke en protestantse tradities. Ik probeer er "wat-er-ervan-weet" uit diverse bekende en onbekende bronnen in een samenhangend beeld te brengen. De oorlog in Kosovo is niet de geringste van de aanleidingen. Een artikel dat ik in 'Die Burger' las, in ZA, gaf de stoot dit onaffe verhaal af te maken.
Leren van ongestruktureerde ervaringen, (hypertexted), Eindhoven, januari 1992
Het schrijven van leerervaringen is een techniek die ik ten behoeve van het eerste-jaars ontwerponderwijs en later ook voor het keuzevak Kleinschalige Marketing heb ontwikkeld. Daarna is het in vele situaties -en door vele anderen' toegepast en verder ontwikkeld. Ik heb er in vele toonaarden en voor heel verschillende groepen, studenten, managers, cursussen aan volkshogescholen en vele andere over geschreven en toegepast. Deze tekst is geschreven voor een training bij 'ambtelijk' bedrijf. Het is om de 'afstandelijk-theoretische' toonzetting en de vermelding van oorspronkelijke bronnen en vroege publicaties dat het geschikt is voor wie er meer van wil weten. Daarom staat het op de site. Ik heb ik ook een spaanse versie geschreven. (Capítulo 2.3 en 2.4 van La Propuesta) Dat is zeer veel uitgebreider). Die versie is speciaal gericht op het (latijnse) publiek dat veel theoretische voorinformatie nodig heeft alvorens zich te storten in een praktische toepassing. Noordeuropese toepassers stellen andere prioriteiten in hun leerproces en laten 'hands-on learning' prevaleren: theorie volgt en wordt begrepen op basis van persoonlijke ervaringen.
Eeuweindjaar 2000, Yzerfontein (ZA), 29 februari 2000
Dit is lichtelijk badinerende documentatie van de achtergronden van ons schrikkeljaar. Daaruit blijkt dat de dag van 29 februari zeer uniek is. Pas over 400 jaar beleven we weer zo'n dag.
De Stad van Axen, een oude bekende, San Sebastián de La Gomera, 15 mei 2000
Ik was verrast toen ik deze oude bekende op de site van BOL tegenkwam. Het is de geromantiseerde vorm van de relatietheorie van Nand Cuvelier. Ik heb deze karakteristiek van geschreven op basis van mijn herinnering.
Republikeins Juancarlist, Perth (Australië) 16 februari 2001.
Als in Spanje zich iemand republikeins juancarlist noemt, is hij dan koningsgezind of republikein? De vertaling -met voetnoten- van een ironisch/sarcastische brief aan de redaktie van El País geeft mij de kans dat uit te leggen.
Kleinschalige Marketing (voorzovergereed) Planwinkel, Delft, 1984
Dit boekje heb ik samen met Patrick Boel en Trudy Wigman geschreven. Er bestaat al langer een gedigitaliseerde versie van de Duitse vertaling. Zomer 2001 heb ik het hele boekje gescand en stap voor stap maak ik de html-versie gereed.
Netwerken als sociale bezigheid Eindhoven, ong 1990
Omdat netwerken een kunst is die te gemakkelijk wordt vergeten, heb ik dit 'netwerk-testament' in 2001 nog eens van stal gehaald en "gehypertexted". Het artikel is verschenen in Het Management Handboek van Samson en behandelt netwerken vanuit de bestaande literatuur en eigen ervaring, en vanuit het perspectief van de individuele netwerker.
Het NetwerkSpel Eindhoven, 1986
Dit boekje over netwerken heb ik met Alexander in 1986 vertaald en uitgegeven in de toenmalige uitgeverij "Van Eyk & Van Eyk". Deze 'speelse' benadering is ook geschreven vanuit het perspectief van de individuele netwerker.
Filosofieën over tijd San Sebastián de La Gomera, 12 oktober 2001
Dit is een overzicht in telegramstijl van wat ik bij elkaar heb gesprokkeld over filosofische opvattingen over tijd. Het doel van mijn onderzoek was een bijdrage te leveren aan de discussie of "tijdsperceptie" een rol speelt bij het maken van samenwerkingsafspraken tussen de cultuur van hiërarchische organisaties en die van de kleinschalig georganiseerde adviseurs. Over dat laatste staat er een artikel van Peter op deze site.
De vertrouwde vreemdeling San Sebastián de La Gomera, 28 november 2003
Dit is mijn 'street observer's kijk op het meest uitgebreide en fascinerende boek over tijd: Fraser's Time, the familiar stranger gebouwd rondom een grafschrift van een dichter op een afgelegen kerkhof. Het is niet af. Er ontbreken mijn indrukken van de twee laatste hoofdstukken. Maar het overige is boeiend genoeg om een lezer warm te maken. Het boek heb ik ook niet bij de hand. Het ligt --nu-- in Utrecht. En er liggen zoveel andere boeken te wachten . . . .
Twee diëetboeken van belang voor AD(H)D Perth, 5 maart 2001
Uitgebreide boeksignalering. Het basisidee van beide boeken is dat de bloedgroepen niet alleen van belang zijn voor bloedtransfusie, maar dat zij ook het digestieve systeem, het metabolisme en de persoonlijkheid typeren. Iedere bloedgroep heeft daarom een karakteristiek patroon van sterkten en zwakten voor zijn overlevingsstrategie of --anders gezegd-- voor het optimaliseren van het immuunsysteem.
De Échte Ongelijkheid San Sebastián de La Gomera, 9 november 2002
Simone de Beauvoir, die met haar boek, La Deuxième Sexe, toentertijd baanbrekend was, heeft een tegenhanger gevonden in Françoise Héritier. Predikte Beauvoir de gelijkheid van man en vrouw, Héritier, met alle respect voor het pionierswerk van Beauvoir, stelt op basis van haar boeiend onderzoek vast dat er een onreduceerbaar verschil is. Dat staat de huidige groei naar maatschappelijke gelijkheid niet in de weg. Sylviane Agacinsky schreef al eerder een boek op basis van de bevindingen van Héritier. Dit artikel geeft een signalement van twee vrouwen uit de actuele voorhoede van het Franse feminisme.
Opgevoed tot Jongen 1982
Het is een boekbespreking van: Nancy Friday, Men in Love. Men's Sexual Fantasies: The Triumph of Love over Rage, maar daarbinnen, terugkijkend op mijn jeugd, stel ik vragen over mijn relatie tot meisjes. Welke normen? Welke vooroordelen? Ondanks 'gelijkheid van de seksen' wordt van de jongen verwacht dat hij het initiatief neemt. En daar sta je dan als jongen. Hoe neem je het initiatief? Of hoe ontkom je er aan?
terug naar inhoudsopgave
andermans verhalen
My Favorite Story about food, I found it many years ago ...
Een fabel die zich afspeelt in een cultuur die arsenicum gebruikt zoals wij alcohol, sigaretten, suiker of ... Instincto's voegen er aan toe 'gekookt voedsel', iedere heilige koe kan er voor genomen. Het is een parodie op ons wetenschappelijk onderzoek. Het is ook ernstig, want het laat zien hoe 'onzichtbaar' de belangrijkste zaken in een cultuur kunnen zijn als er geen 'politieke wil' is om het te zien.
Gedichten van Jeroen, Yzerfontein, 14 februari 2000, aangevuld november 2003.
Mijn zoon Jeroen is een sfinx die zich uit in raadsels en haiku's. Hier staan er enkele.
Milan Kundera, Ítaca. Spaans, èn mijn NL-vertaling, Eindhoven, 26 Mei 2000
Dit is hoofdstuk 9 uit het recente boek van Kundera, La Ignorancia. Hierin beschrijft hij hoe 'onmogelijk' het is voor de emigrant om terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij doelt speciaal op de terugkeer van de politieke vluchtelingen na de val van De Muur in 1989, maar het verschijnsel is breder. Getuige dit hoofdstuk 9 waarvan ik voor mijn vrienden in NL een vertaling heb gemaakt.
Milan Kundera, La Ignorancia, hoofdstuk 1-11. San Sebastián de La Gomera, 10 November 2000
Deze elf hoofstukken zijn een zelfstandig leesbare ouverture van het boek. Ik heb de mooiste hoofdstukken vertaald en de andere geresumeerd zodat de draad van de vertelling intact blijft. (grondige correctie nog niet gereed)
Ode to my family Utrecht, 19 juni 2001
Toespraak van Peter bij de promotie van zijn zus Martine: "Onze bijdrage is (...) een nieuw pad door dit onbekende terrein (...) geen genoegen te nemen met (...) "dat is nu eenmaal zo", (...) een wetenschappelijk probleem (...) je persoonlijke ontwikkeling (...) een probleem van je kind. Dit is (...) de bijdrage van onze familie aan de maatschappij."
Time Management voor Verkenners, 28 oktober 2001
Een artikel van Peter waarover ik in de aanloop hard heb meegedacht. Het gaat om twee soorten menselijke tijdpercepties die in de praktijk --soms onontwarbaar-- in conflict kunnen komen. Poging tot analyse en remedie.
Opposition to Nuclear Energy is Shortsighted, 17 oktober 2002
Bondig artikel in de Canberra Times (Australië) over het standpunt van de Association of Environmentalists For Nuclear Energy door Bruno Comby. Het is ook mijn opinie.
Vertalingen van Hadrianus Auckland, (Nieuw Zeeland), 13 januari 2003
Dit zijn enkele vertalingen van ANIMVLA VAGVLA BLANDVLA, het gedicht van Hadrianus op zijn graf.
Uit de duitse tak van de Van Eyks, 28 November 2003
Ik ging naar een tentoonstelling van mijn zus, maar die bleek te zijn in het privé park van een volle neef van mijn vader, geboren in 1911, de laatste van die generatie. Kunstenaar. In een regionaal boek over Heimatgeschichte trof ik zijn levensverhaal.
terug naar inhoudsopgave
dagboeken en autobiografische verhalen en documenten
Abstracts van alle dagboeken
Dagboek 01 22/12, 1999 - 21/4, 2000 (88k)
Dagboek 02 28/3 - 13/4, 2000 (20k)
Dagboek 03 15/3 - 27/5, 2000 (20k) (geen aantekeningen tussen 27/5 en 3/9)
Dagboek 04 3/9 - 19/9, 2000 (22k)
Dagboek 05 21/9 - 29/10, 2000 (29k)
Dagboek 06 november 2000 (20k)
Dagboek 07 december 2000 (26k)
Dagboek 08 januari 2001 (35k)
Dagboek 09 februari 2001 (60k)
Dagboek 10 maart 2001 (44k)
Dagboek 11 april 2001 (47k)
Dagboek 12 mei 2001 (36k)
Dagboek 13 juni 2001 (41k)
Dagboek 14 juli 2001 (40k)
Dagboek 15 augustus 2001 (36k)
Dagboek 16 september 2001 (71k)
Dagboek 17 oktober 2001 (53k)
Dagboek 18 november 2001 (55k)
Dagboek 19 december 2001 (49k)
Dagboek 20 januari 2002 (66k)
Dagboek 21 februari 2002 (74k)
Dagboek 22 maart 2002 (99k)
Dagboek 23 april 2002 (133k)
Dagboek 24 mei 2002 (67k)
Dagboek 25 juni 2002 (71k)
Dagboek 26 juli 2002 (55k)
Dagboek 27 augustus 2002 (93k)
Dagboek 28 september 2002 (89k)
Dagboek 29 oktober 2002 (99k)
Dagboek 30 november 2002 (88k)
Dagboek 31 december 2002 (73k)
Dagboek 32 januari 2003 (87k)
Dagboek 33 februari 2003 (78k)
Dagboek 34 maart 2003 (95k)
Dagboek 35 april 2003 (80k)
Dagboek 36 mei 2003 (101k)
Dagboek 37 juni 2003 (66k)
Dagboek 38 juli 2003 (79k)
Dagboek 39 augustus 2003 (43k)
Dagboek 40 september 2003 (68k)
Dagboek 41 oktober 2003 (84k)
Dagboek 42 november 2003 (88k)
Dagboek 43 december 2003 (89k)
Dagboek 44 januari 2004 (82k)
Dagboek 45 februari 2004 (75k)
Dagboek 46 maart 2004 (96k)
Dagboek 47 april 2004 (79k)
Dagboek 48 mei 2004 (79k)
Dagboek 49 juni 2004 (53k)
Dagboek 50 juli 2004 (65k)
Dagboek 51 augustus 2004 (91k)
Dagboek 52 september 2004 (83k)
Dagboek 53 oktober 2004 (83k)
Dagboek 54 november 2004 (26k)
Dagboek 55 december 2004 (80k)
Dagboek 56 januari 2005 (63k)
Dagboek 57 februari 2005 (84k)
Dagboek 58 maart 2005 (84k)
Dagboek 59 april 2005 (58k)
Dagboek 60 mei 2005 (62k)
Dagboek 61 juni 2005 (56k)
Dagboek 62 juli 2005 (59k)
Dagboek 63 augustus 2005 (61k)
Dagboek 64 september 2005 (43k)
Dagboek 65 oktober 2005 (53k)
Dagboek 66 november 2005 (43k)
Dagboek 67 december 2005 (39k)
Dagboek 68 januari 2006 (65k)
Dagboek 69 februari 2006 (58k)
Dagboek 70 maart 2006 (58k)
Dagboek 71 april 2006 (56k)
Dagboek 72 mei 2006 (49k)
Dagboek 73 juni 2006 (52k)
Dagboek 74 juli 2006 (58k)
Dagboek 75 augustus 2006 (22k)
Dagboek 76 september 2006 (54k)
Dagboek 77 october 2006 (56k)
Dagboek 78 november 2006 (54k)
Dagboek 79 december 2006 (65k)
Dagboek 80 januari 2007 (62k)
Dagboek 81 februari 2007 (61k)
Dagboek 82 maart 2007 (69k)
Dagboek 83 april 2007 (50k)
Dagboek 84 mei 2007 (63k)
Dagboek 85 juni 2007 (72k)
Dagboek 86 juli 2007 (67k)
Dagboek 87 augustus 2007 (80k)
Dagboek 88 september 2007 (54k)
Dagboek 89 oktober 2007 (79k)
Dagboek 90 november 2007 (68k)
Dagboek 91 december 2007 (68k)
Dagboek 92 januari 2008 (72k)
Dagboek 93 februari 2008 (72k)
Dagboek 94 maart 2008 (67k)
Dagboek 95 april 2008 (68k)
Dagboek 96 mei 2008 (57k)
Dagboek 97 juni 2008 (72k)
Dagboek 98 juli 2008 (79k)
Dagboek 99 augustus 2008 (64k)
Dagboek 100 september 2008 (71k)
Dagboek 101 oktober 2008 (67k)
Dagboek 102 november 2008 (81k)
Dagboek 103 december 2008 (66k)
Dagboek 104 januari 2009 (78k)
Dagboek 105 februari 2009 (85k)
Dagboek 106 maart 2009 (104k)
Dagboek 107 april 2009 (88k)
Dagboek 108 mei 2009 (75k)
Dagboek 109 juni 2009 (75k)
Dagboek 110 juli 2009 (74k)
Dagboek 111 augustus 2009 (73k)
Dagboek 112 september 2009 (78k)
Dagboek 113 oktober 2009 (74k)
Dagboek 114 november 2009 (94k)
Dagboek 115 december 2009 (75k)
Dagboek 116 januari 2010 (45k)
Dagboek 117 februari 2010 (78k)
Dagboek 118 maart 2010 (86k)
Dagboek 119 april 2010 (76k)
Dagboek 120 mei 2010 (89k)
Dagboek 121 juni 2010 (54k)
Dagboek 122 juli 2010 (67k)
Dagboek 123 augustus 2010 (74k)
Dagboek 124 september 2010 (54k)
Dagboek 125 oktober 2010 (59k)
Dagboek 126 november 2010 (96k)
Dagboek 127 december 2010 (90k)
Dagboek 128 januari 2011 (78k)
Dagboek 129 februari 2011 (93k)
Dagboek 130 maart 2011 (78k)
Dagboek 131 april 2011 (71k)
Dagboek 132 mei 2011 (77k)
Dagboek 133 jun 2011 (73k)
Dagboek 134 juli 2011 (103k)
Dagboek 135 augustus 2011 (74k)
Dagboek 136 september 2011 (70k)
Dagboek 137 oktober 2011 (70k)
Dagboek 138 november 2011 (66k)
Dagboek 139 december 2011 (72k)
Dagboek 140 januari 2012 (73k)
Dagboek 141 februari 2012 (79k)
Dagboek 142 maart 2012 (61k)
Dagboek 143 april 2012 (62k)
Dagboek 144 mei 2012 (63k)
Dagboek 145 juni 2012 (59k)
Dagboek 146 juli 2012 (75k)
Dagboek 147 augustus 2012 (53k)
Dagboek 148 september 2012 (56k)
Dagboek 149 oktober 2012 (60k)
Dagboek 150 november 2012 (46k)
Dagboek 151 december 2012 (36k)
Dagboek 152 januari 2013 (36k)
Dagboek 153 februari 2013 (31k)
Dagboek 154 maart 2013 (26k)
Dagboek 155 april 2013 (30k)
Dagboek 156 mei 2013 (29k)
Dagboek 157 juni 2013 (30k)
Dagboek 158 juli 2013 (30k)
Dagboek 159 augustus 2013 (29k)
Dagboek 160 september 2013 (27k)
Dagboek 161 oktober 2013 (29k)
Dagboek 162 november 2013 (31k)
Dagboek 163 december 2013 (32k)
Dagboek 164 januari 2014 (33k)
Dagboek 165 februari 2014 (29k)
Dagboek 166 maart 2014 (32k)
Dagboek 167 april 2014 (34k)
Dagboek 168 mei 2014 (30k)
Dagboek 169 juni 2014 (28k)
Dagboek 170 juli 2014 (31k)
Dagboek 171 augustus 2014 (37k)
Dagboek 172 september 2014 (32k)
Dagboek 173 oktober 2014 (34k)
Dagboek 174 november 2014 (32k)
Dagboek 175 december 2014 (32k)
Dagboek 176 januari 2015 (36k)
Dagboek 177 februari 2015 (34k)
Dagboek 178 maart 2015 (35k)
Dagboek 179 april 2015 (36k)
Dagboek 180 mei 2015 (30k)
Mijn Curriculum Vitae
Bestaat in vijf talen. Dit is het NLse
De laatste jaren San Sebastián de La Gomera, 12 november 2000
Welk jaar woonde ik in Alicante? Wanneer ging ik ... ?
Soms, verdorie, weet ik het zelf niet. Mijn reisbrieven illustreren de kleine gebeurtenissen van mijn huidige leven. Mijn CV sluit daar niet bij aan. Daarom hoor ik wel eens: Wat is er allemaal gebeurd de laatste jaren? Beknopt overzicht van feiten en ontwikkelingen. (vertaald uit het spaans)
Nieuwjaarswensen 1994-1998 Perth (West-Australië, 20 februari 2001
Deze tekst kun je beschouwen als een voortzetting van mijn biografisch artikel "De laatste jaren". Dit artikel kun je beschouwen als een documentatie of een detail daarvan. Bij gelegenheid van de Nieuwjaarswens, probeerde ik mijn 'geschiedenis' in enkele zinnen te vatten. Het zijn de letterlijke teksten van toen.
Mijn afscheidrede van TU Delft
Dit is de geschreven versie van mijn afscheidrede op 23 September 1994 in Delft. Door de 'verhuis'vlucht' omstandigheden van toen, is het er nooit van gekomen daar meer dan een handout van te maken. De volledige bronvermeldingen zijn er ook niet meer, maar het is toch een leuk document.
NOTA: Aan die bronvermeldingen wordt nu [oktober 2002] gewerkt, geleidelijk-aan verschijnen ze op deze site, het is werk-in-uitvoering, tot het gereed is om in boekvorm, of op CD, te verschijnen.)
Verder zijn bewaard gebleven in de archieven van het universiteitsblad Delta --die ik vond toen ik met mijn eigen naam "goechelde"-- het afscheidsinterview met mij en een brief aan de redaktie en mijn antwoord daarop uit die tijd. De foto bij het interview werd genomen op het station van Delft waar ik op sta als bleekneus, mij manmoedig handhavend met een kakgezicht om mijn uitgeputheid te verbergen. Het waren de laatste dagen in die rol.
Mijn Inauguele rede aan de TU Delft, woensdag 14 mei 1980
Dit is de tekst versie. Ik hoop daar nog aan toe te voegen de cartoons van Stefan Verwey en een beeld te geven van de speciale lay-out door Onno van Nierop.
terug naar inhoudsopgave
diversen
Mijn Archief
Dit is de openingstext van de archiefsites
Bestaat in vijf talen.
Uitnodiging voor het wijnverdeelgebeuren, San Sebastián de La Gomera, 29 april 2000
Een uitnodiging is snel verouderd en na het gebeuren waardeloos. Maar de gedachten over souvenirs en over schuldgevoelens als pasmunt in ons sociale verkeer, die we dus moeten cultiveren in plaats van ontlopen, zijn de moeite waard om ze nog eens over te lezen of te herschrijven. Evenals de nederige plicht van de reiziger die met het kado zijn 'schuld' moet inlossen. Deze brief kan het beste in samenhang met Het Kado en de tekst van Kundera, Itaka (elders op deze site) worden gelezen.
Waar ligt San Sebastián de La Gomera? San Sebastián de La Gomera, 7 december 2000
Enkele kaartjes van Afrika, Europa, de Kanarische Eilanden en La Gomera
einde pagina
terug naar inhoudsopgave
update: update: 08/06/2015